De afvalstoffenheffing wordt verhoogd in de gemeente Heemstede. En dat heeft alles te maken met de verwerking van (illegaal gebruikte) lachgascilinders.
De eerste grove schatting laat zien dat dat de 12.293 huishoudens in Heemstede straks jaarlijks twintig euro extra moeten betalen voor hun afval. “Dat zal pas ingaan vanaf 2025”, laat de gemeente Heemstede weten. Wat het totaalbedrag wordt van de afvalstoffenheffing wordt pas duidelijk bij de behandeling van de begroting van 2025.
‘Risico’s uitsluiten’
Het betekent in de praktijk dat straks alle inwoners meebetalen voor de verwerking van illegale lachgascilinders. De gemeente Amsterdam heeft een pilot uitgevoerd met een ‘inleveractie’: voor iedere ingeleverde lachgascilinder kreeg je een bedrag terug. Daar voelt de gemeente Heemstede niets voor. “De oplossing is niet effectief gebleven want het aantal ontploffingen is door deze pilot niet omlaaggegaan. Elke manier van inleveren is bovendien een vorm van gedogen. Een dergelijke pilot zou in Heemstede leiden tot nog meer extra kosten, want het afval moet nog steeds nog steeds apart verwerkt worden om risico’s uit te sluiten. Daarmee zou de afvalstoffenheffing extra stijgen bovenop de maatregelen die we samen met de Meerlanden treffen.”
De Rijksoverheid adviseert overigens wel om lege lachgascilinders naar de milieustraat te brengen. Het gaat bij een lege cilinder immers niet langer om de drugs, enkel om gevaarlijk afval.
Extra kosten
Het gebruik van lachgas is sinds 1 januari 2023 verboden, maar toch wordt het nog gebruikt. De verwerking van lachgascilinders kan gevaarlijke situaties opleveren. “Ze kunnen tot ontploffing komen in de fabrieken”, vertelt een medewerker van afvalophaler Meerlanden. “Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het afval vrij is van lachgascilinders.” Om dat te kunnen realiseren moet Meerlanden het afval nu naar een alternatieve locatie brengen. “Om het afval te sorteren. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat het afval vrij van cilinders wordt aangeleverd bij de ovens van het AEB.” En daar zitten extra kosten aan verbonden. “We willen de kosten zo laag mogelijk houden, maar dat is nu nog een zoektocht.”
Meerlanden is verantwoordelijk voor het afval in twaalf gemeenten, waaronder Heemstede en Bloemendaal. Of de afvalstoffenheffing ook in Bloemendaal gaat stijgen moet nog blijken.