Haarlemse handhavers hebben sinds kort een korte wapenstok. Het middel kan ingezet worden ter verdediging in onveilige situaties. Een maand na de invoering is de stok nog niet getrokken. “De handhavers dragen sinds augustus de korte wapenstok. Het gebruik ervan is tot op heden gelukkig nog niet nodig geweest”, laat een woordvoerder van de gemeente Haarlem weten aan Haarlem105.
Minderjarigen
Handhavers mogen de wapenstok ook trekken in situaties waarbij minderjarigen betrokken zijn. Tot onvrede van de Actiepartij, die vanaf het begin al tegen de invoering van de wapenstok is. “We vinden het vooral krankzinnig dat jeugdboa’s, die gericht zijn op jongeren, ook met een wapenstok rondlopen”, reageert Danny van Leeuwen, lijsttrekker van de Actiepartij.
“De taak van de overheid om de jeugd te beschermen staat op gespannen voet met het feit dat diezelfde overheid geweld kan inzetten tegen de jeugd door middel van de wapenstok”, vindt Van Leeuwen. “Terwijl er nu geen feitelijke onderbouwing is dat er meer geweldsincidenten met de jeugd plaatsvinden. Hij pleit daarom onder meer voor een gerichtere inzet van de wapenstok, bijvoorbeeld alleen in gebieden met een verhoogd risico zoals een voetbalwedstrijd of tijdens een uitgaansavond in de Smedestraat.
“De bal ligt nu bij de burgemeester”
Danny van Leeuwen, Actiepartij
“Geen enkele vorm van geweld tegen minderjarige of meerderjarige inwoners van Haarlem door de overheid is in principe acceptabel”, benadrukte burgemeester Jos Wienen tijdens de raadsvergadering als reactie op de vragen van de Actiepartij. “Het gaat erom dat ze een wapenstok kunnen gebruiken om zichzelf te beschermen in gevaarlijke situaties. Daarin maakt dan de leeftijd ook niet uit.”
De wapenstok mag volgens Wienen echt alleen gebruikt worden in situaties ter verdediging of bescherming. De burgemeester heeft toegezegd bereid te zijn de leeftijdsgegevens van betrokkenen bij agressie en geweldsincidenten tegen boa’s boven water te krijgen.
‘Zinvol’
“Daar zijn we blij mee, al voelt het een beetje te laat. Alsof de burgemeester nu pas de onderbouwing gaat zoeken bij de invoering van de wapenstok voor jeugdboa’s”, reageert Van Leeuwen. “De bal ligt nu bij de burgemeester. Als hij niet kan laten zien dat de jeugd overmatig naar voren komt, zullen wij hem nog een keer vragen of de wapenstok voor handhaving wel zo zinvol is.”
Sinds 1 juli 2022 kunnen burgemeesters in afstemming met politie en Openbaar Ministerie de korte wapenstok aanvragen voor de boa’s in hun gemeente. In 2023 heeft de gemeente Haarlem deze aanvraag gedaan. “Het doel is doel om het aantal gevallen van fysieke en verbale agressie tegen boa’s af te laten nemen en het veiligheidsgevoel van de boa’s toe te laten nemen”, aldus de woordvoerder.
Lees ook: Haarlemse boa’s vanaf volgende maand uitgerust met wapenstok