“Er kwam een keer iemand binnen die zocht naar een boek over mensen met een theezakjes-fetisj”, vertelt Jarco Huijsing, eigenaar van Huijsing Books lachend. Dit is een van de vele anekdotes die hij de afgelopen zeven jaar meemaakte in zijn geliefde tweedehands boekenwinkel aan de Haarlemse Gierstraat. Na zaterdag zullen er geen nieuwe anekdotes bijkomen, Huijsing stopt ermee.
Hij vindt het wel een lastige beslissing, omdat Huijsing nog geen afscheid wil nemen van de boekenwereld. “In zo’n winkel als dit sluit je je echt even af van de buitenwereld en alles wat er om je heen gebeurt. Je kan schatgraven naar onverwachte boeken en komt andere boekliefhebbers tegen.”
Onze verslaggever ging nog eenmaal op bezoek bij de boekenwinkel. Tekst gaat verder onder de video
Omdat Huijsing het wereldje zo leuk vindt, verlaat hij dat niet. “Ik ga werken bij Hovingh in de Kleine Houtstraat in Haarlem. Eenzelfde soort winkel met nog meer boeken.” Dat Hoving nóg meer boeken heeft, betekent ook dat Huijsing niet zijn hele voorraad mee kan nemen naar die winkel.
Daarom verkoopt hij veel van zijn boeken met flinke korting. “De boeken buiten in de krat kosten maar één euro en zaterdag, op de laatste dag, geef ik nog meer korting.” In de winkel staan ongeveer zevenduizend boeken. “Maar dat aantal gaat al hard naar beneden, al heb ik in de opslag nog wel een tienvoud aan boeken.”
De Gierstraat
Huijsing heeft een goede band met de buren in de straat, ze komen regelmatig bij hem in de winkel. “Sommigen kopen geen boeken en drinken alleen een kop koffie, maar ook dat vind ik heel gezellig en leuk.” De vraag is dan ook waarom hij dan toch stopt met zijn boekwinkel.
Hij legt uit: “Ik zit nu nog in de zwarte cijfers, maar als gevolg van de coronapandemie is mijn buffer helemaal op. Bij de komende verbouwing van het oude V&D pand wil ik door de mogelijke gevolgen voor mijn winkel het risico niet lopen dat ik in de rode cijfers kom en ik misschien wel verplicht moet sluiten.” Volgens hem zal de verbouwing hem klanten kosten, omdat hij het ook moet hebben van passanten.
Theezakjes
Voordat het gebouw, waar nu de Hema zit, wordt verbouwd, is Huijsing al weg. Zaterdag maakt hij er samen met zijn medewerker en ouders nog een speciale laatste dag van, waar hij aan iedereen die langs komt nog anekdotes zal vertellen, net zoals die van de theezakjes-fetisj. “Het bizarre was dat ik het boek nog had ook”, zegt hij lachend.