De wachtlijsten voor jeugdhulp in regio Zuid-Kennemerland zijn overvol. Heemstede maakt ruim drie ton vrij voor de jeugdhulp om de wachtlijsten te verkorten.
Sam Meerhoff, wethouder in Heemstede, is bij Haarlem Vandaag te gast om meer te vertellen over de uitdagingen in de jeugdzorg en wat er met het extra geld gaat gebeuren.
Luister hier het interview met de wethouder terug. Tekst gaat verder onder audiofragment
De wachtlijsten in de regio zijn in 16 maanden tijd in een rap tempo gestegen. Van 742 naar 1604 kinderen in mei dit jaar. “Als het gaat om Heemstede en de regio dan merken we dat we voor een grote uitdaging staan. Dat professionals keihard werken, waar we waardering voor hebben, maar dat kinderen en gezinnen veel geduld moeten opbrengen voor ze geholpen kunnen worden. Dat is een groot probleem”, vertelt de wethouder.
“Als het gaat om Heemstede en de regio dan merken we dat we voor een grote uitdaging staan.”
Wethouder Sam Meerhoff
Aanpak wachtlijsten
De zorgen om de jeugdhulp zijn niet verholpen met de ruim drie ton die Heemstede vrijmaakt, maar het is een begin. De wethouder benadrukt de regionale samenwerking. “In de regio gaat het om ruim zes miljoen”, legt hij uit. “Het is niet alleen Heemstede die actie onderneemt. Het eerste deel van het geld wordt direct vrijgemaakt om de aanpak op wachtlijsten te vergroten”, vervolgt hij. “Op een aantal onderdelen willen we de capaciteit die jeugdzorgaanbieders beschikbaar kunnen stellen inzetten op die plekken waar de wachtlijsten het grootst zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om specialistische ggz en ook specialistische ondersteuning bij opvoed- en scheidingsproblematiek. In totaal kunnen we daar ongeveer 700 kinderen en gezinnen mee helpen.”
Innovatie
De rest van het geld gaat naar een groter regionaal potje. “Dat is budget waar jeugdzorgaanbieders die samen in een consortium zitten een beroep op kunnen doen. Het doel is van die innovatie om sneller en betere zorg in te zetten.”
‘Beter nu dan niet’
Er is positief gereageerd vanuit de gemeenteraad op het besluit. Wel wilde Heemsteeds Burger Belang helderheid van de wethouder om welke wachtlijsten het precies gaat. “We zijn blij dat de wethouder nu aangeeft welke wachtlijsten worden aangepakt. Dat geeft duidelijkheid. We willen op de hoogte worden gehouden van de voortgang van de wachtlijst, een paar keer per jaar”, zegt raadslid Baris Efe tegen Haarlem105. “Honderden jongeren extra helpen, betekent ook honderden gezinnen helpen. Echter had het altijd eerder gekund, want op de wachtlijst staan is vreselijk – je hebt een probleem en het wordt niet opgelost. Maar beter nu dan niet.”
Lees ook: Zorgen over hogere kosten WMO en jeugdzorg in Haarlem