Over ongeveer zes weken is het zover: de wereld hoort wie de nieuwe Amerikaanse president wordt. Gaat Kamala Harris de geschiedenisboeken in als de eerste vrouwelijke president, of keert Donald Trump terug voor een tweede termijn? Wat misschien niet iedereen weet, is dat de Amerikaanse verkiezingen veel ingewikkelder zijn dan simpelweg ‘de meeste stemmen gelden’. Daarom schreef Bloemendaler Joost Kramer een boek over hoe de verkiezingen écht werken.
Kramer is al sinds zijn jeugd gefascineerd door de Amerikaanse verkiezingen. “Als achtjarige kreeg ik een rondleiding in het Witte Huis,” vertelt hij. “Mijn droom was om zelf president te worden, maar al snel ontdekte ik dat dit als Nederlander niet mogelijk is.” Wat Kramer vooral fascineert, is dat het complexe kiessysteem nog steeds op dezelfde manier werkt als in 1824.
Luister hieronder het hele interview met Joost Kramer. Tekst loopt door onder fragment.
Het systeem draait om het zogenaamde kiesmannenstelsel, waarbij de meeste staten in plaats van de meeste stemmen de doorslag geven. Hoe dit precies werkt en wat de rol is van de ‘swingstates’, legt Kramer uit in zijn boek en in bovenstaand interview.