De bronst van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen is op dit moment op zijn hoogtepunt. Het geluid van de knorrende groep herten is oorverdovend. Dit is voor Jeroen Engelhart, boswachter bij Waternet, hét moment van het jaar. “De krenten uit de pap”, zoals hij het zelf omschrijft.
Als de hertenbronst in september begint dan is dat voor Engelhart het teken van de start van de herfst. “De beesten trekken ieder jaar naar deze plek”, vertelt hij op één van de bronstlocaties nabij het Vliegermonument. “De bronst duurt tot halverwege november, daarna is het hier weer rustig. Dan gaan ze terug naar de plek waar ze vandaan komen en begint het normale leven weer.”
Tekst loopt door onder de video.
In de bronsttijd paren de mannelijke herten met de hindes, de vrouwelijke damherten. Ze krijgen een dikke nek en de adamsappel wordt groter. “Ze moeten aan de hindes laten zien wie de grootste en sterkste is tijdens een gevecht”, legt Engelhart uit. “Het geluid wat ze maken, hoor je alleen in deze periode. Dit heet knorren en wordt vaak verward met het burlen van edelherten.”
‘Loop om de bronst heen’
Volgens Engelhart is het geluid van de geweien tijdens een gevecht ‘een gekletter van jewelste’. “En dat trekt veel publiek. Ik probeer mensen die hierheen komen altijd duidelijk te maken dat ze niet te dichtbij moeten komen. Voor de hindes is het echt storend, die schrikken en vluchten. Als je dat maar vaak genoeg doet dan ben je uiteindelijk de bronstplek kwijt omdat de hindes niet meer terugkomen. Loop daarom om de bronst heen.”