Er gaat geen extra geld van de gemeente naar ontwikkelaar Lingotto voor het opknappen van de Egelantier in Haarlem. Een meerderheid in de gemeenteraad heeft daar een stokje voor gestoken vanwege onder meer de angst voor precedentwerking. Nu is het de vraag wat er verder gaat gebeuren met het gebouw.
Projectontwikkelaar Lingotto wil van het leegstaande pand een hotel maken, maar dat lukt niet zonder extra financiële steun van de gemeente. De Actiepartij, PvdA, JouwHaarlem, SP, OPHaarlem en de PvdD hebben dit weten te voorkomen door een aanpassing in het voorstel af te dwingen. Zij maken zich onder meer zorgen dat financiële steun andere ontwikkelaars kan aansporen om ook financiële tegemoetkomingen te vragen voor commerciële projecten.
Financiële risico’s
“Het is de verantwoordelijkheid van een ontwikkelaar om zelf de financiële risico’s te dragen”, zegt raadslid Danny van Leeuwen van de Actiepartij tegen Haarlem105. Voor de Actiepartij is het duidelijk: publieke middelen mogen niet zomaar ingezet worden om de tekorten van commerciële partijen op te vangen. “Het is een zakelijk risico en wij moeten waken voor onze positie.”
Van Leeuwen plaatst ook vraagtekens bij het maatschappelijke nut van een hotel in de Egelantier. Hij geeft toe dat langere leegstand geld kost. “Maar dat argument slaat niet terug op ons. D66 en CDA hebben zelf leegstand bewerkstelligd door er een hotel van te willen maken, dit is een businesscase-probleem. Er zijn meer mogelijkheden voor dit gebouw dan een hotel waar geen mens op zit te wachten.”
“Het is de verantwoordelijkheid van een ontwikkelaar om zelf de financiële risico’s te dragen” – Danny van Leeuwen (Actiepartij)
Leeg
Raadslid Joris Krouwels van D66 baalt van de uitkomst en noemt het “zonde” dat de partijen niet meer tot elkaar zijn gekomen. “Ik had de stad een mooie en ontwikkelde Egelantier gegund”. vertelt hij.
Hij betoogt dat leegstand en verder verval voorkomen moeten worden door Lingotto financieel te helpen met bijvoorbeeld de kostenstijging door inflatie. “Het precedent is bovendien allang geschapen, er zijn al veel projecten waar de gemeente water bij de wijn doet. Dit is een dossier dat al bijna vijftien jaar loopt.”
Wat nu?
De grote vraag is wat ontwikkelaar Lingotto gaat doen nu de gemeente financieel niets extra’s gaat betekenen. “Ik acht de kans niet groot dat Lingotto met dit voorstel instemt”, denkt Krouwels. De laatste consequentie is in dat geval dat de stekker uit het project getrokken gaat worden. “Maar ik vrees dat iedereen nu eerst op zijn handen gaat zitten.”
“Ik acht de kans niet groot dat Lingotto met dit voorstel instemt” – Joris Krouwels (D66)
Van Leeuwen verwacht dat de wethouder snel in gesprek gaat met Lingotto over het aangepaste voorstel. “Ik denk ook dat de projectontwikkelaar creatief genoeg moet kunnen zijn om op een andere manier een goede businesscase te maken. We zitten hier voor Haarlem en niet voor winstmaximalisatie.”
Projectontwikkelaar Lingotto heeft nog niet gereageerd op deze nieuwe ontwikkelingen.
Lees ook: Deel Haarlemse raad vreest het ergste: ‘Egelantier voor happy few’