De gemeente Haarlem wil Museum van de Geest, dat in ernstige financiële problemen verkeert, tegemoetkomen in de vorm van een beperkte subsidie tot 2027. Dat laat cultuurwethouder Diana van Loenen weten in een raadsbrief na het gesprek met burgemeester Jos Wienen en de GGZ-instellingen over een laatste reddingspoging. Ook de GGZ-instellingen zijn de komende twee jaar bereid om de jaarlijkse bijdragen te verhogen. Om hoeveel geld het gaat, is onduidelijk.
Een eventuele financiële bijdrage moet volgens Van Loenen worden voorgelegd aan het college en de raad. Daarbij wordt gekeken naar het kwijtschelden van de huidige lening en de huur van dit jaar, en een beperkte incidentele bijdrage voor 2025 en 2026. Van Loenen heeft tijdens het gesprek nogmaals benadrukt dat structurele steun en de eenmalige hulpaanvraag van 1,8 miljoen euro vanwege de hoge kosten niet mogelijk zijn.
Lees ook: Gemeente gaat gesprek aan met Museum van de Geest: ‘Ultieme reddingspoging’
De voorwaarde voor de incidentele steun vanuit de gemeente is dat het museum kan aantonen dat het ook na 2027 kan blijven bestaan. Volgens Van Loenen waardeert het college de doelstellingen en inhoudelijke koers van het museum. “Mentale gezondheid is een belangrijk thema. Het museum werkt nu aan een bijgesteld ondernemingsplan met een sluitende begroting. Vervolgens wordt een raadsvoorstel voorbereid.” Dit voorstel wordt in december in de raad besproken.
Voorzichtig positief
Het museum reageert voorzichtig positief op de uitkomst van het gesprek. “We zijn er zeker nog niet, maar het vertrouwen is er”, aldus woordvoerder Carine Neefjes. “Deze zomer leek er nog weinig bewegingsruimte maar dat de gemeente ons nu de komende twee jaar wil steunen, is een belangrijke stap. Het geeft andere financierders het vertrouwen om ook aan boord te komen.”
Lees ook: Sluiting dreigt voor Museum van de Geest: “Dan gaat uniek historisch erfgoed verloren”
Toch benadrukt Neefjes dat het tot december ‘heel spannend blijft’. “We gaan nog altijd door met de zoektocht naar structurele financierders want dat hebben we uiteindelijk nodig om te kunnen blijven bestaan. We zoeken bijvoorbeeld nog steeds geld om de salarissen in december te betalen. Maar omdat er nu wat meer toekomstperspectief is, kunnen we voorzichtig de eerste nieuwe tentoonstellingen voorbereiden.”
Luister hieronder het interview met Carine Neefjes bij Haarlem Vandaag terug.