Buurtbewoners van de Antoniusparochie in Aerdenhout hebben bezwaar tegen de komst van dertig jonge vluchtelingen naar de pastorie, een voormalig pastoorshuis aan de Sparrenlaan. Dat bleek gisteren tijdens een rechtszaak in Haarlem. De pastorie is door de kerk voor vijf jaar verhuurd aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dat de minderjarige vluchtelingen wil opvangen. Kort voor de geplande komst van de jongeren stapten buurtbewoners naar de rechter.
De pastorie is recent verbouwd om plaats te bieden aan dertig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s). “Dit zijn jongens van 13 tot 17 jaar die zonder ouders zijn gevlucht uit oorlogsgebieden”, legt COA-advocaat Floris Sepmeijer uit. “Het gaat niet om een asielzoekerscentrum maar om een handjevol minderjarigen. Zij krijgen dag en nacht begeleiding, gaan overdag naar school en sporten bij lokale sportclubs.”
Erfdienstbaarheid
De buurtbewoners, verenigd in de stichting Aerdenhout-Bentveld, beroepen zich op een erfdienstbaarheid uit 1904. Volgens deze afspraak mag er geen horeca, hotel of pension op het perceel komen, en moet de landelijke uitstraling van de omgeving behouden blijven. Daarnaast vrezen bewoners waardedaling van hun huizen. “Maar uit niets blijkt dat er waardedaling zou zijn”, reageert Sepmeijer.
“Dat de stichting dit wil tegenhouden op grond van een meer dan honderd jaar oude erfdienstbaarheid is onbegrijpelijk.”
Floris Sepmeijer, advocaat COA
De advocaat van de buurtbewoners, Niels Beelaerts van Blokland, stelt dat de pastorie door de opvang een andere functie krijgt. “Het gebouw wordt nu gebruikt als kantoor en opvanglocatie, wat in strijd is met de erfdienstbaarheid”, zegt hij. Volgens de stichting was de pastorie bedoeld voor een klein gezelschap, zoals een pastoor en zijn gezin, en niet voor dertig jongeren.
Volgens het COA komen er geen gebouwen bij en blijven de percelen even groot. “De verbouwing is voornamelijk binnen geweest en het karakter van de omgeving blijft daardoor volledig behouden”, aldus Sepmeijer. “Er worden dertig jonge vluchtelingen opgevangen die nergens anders terecht kunnen. Dat de stichting dit wil tegenhouden op grond van een meer dan honderd jaar oude erfdienstbaarheid is niet te begrijpen.”
Het kerkbestuur zegt dat het belangrijk was om te helpen, na een verzoek van de gemeente Bloemendaal. “Het is ooit gebouwd als Rooms-Katholieke Kerk met bijbehorende pastorie”, aldus pastoor Bart Putter. “Wij als kerk hebben zorg voor mensen in nood. Daarom zijn wij akkoord gegaan met het verzoek.”
Bezwaren tegen aantal jongeren
De buurtbewoners zeggen niet tegen de opvang van vluchtelingen te zijn, maar vinden het aantal te groot. “Een familie of een klein groepje zou misschien wel passen, maar dertig jongeren is teveel voor deze locatie”, aldus de stichting.
De eerste jongeren worden begin volgende maand verwacht. De rechter beslist op 27 november of de opvang door mag gaan.