Het Noord-Hollands Archief opent op 22 april de tentoonstelling ‘Bevrijd! En nu?’, waarin de vaak onderbelichte periode direct na de bevrijding centraal staat. In mei 1945 kwam er officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland en daarmee ook in Haarlem. Een moment waar lang naar werd uitgekeken, maar dat niet alleen maar opluchting bracht. Want wat gebeurt er met een land dat vijf jaar lang bezet is geweest? Historicus Mart van de Wiel van het Noord-Hollands Archief schoof aan bij Haarlem Vandaag om erover te vertellen.
“We hebben geprobeerd een breed beeld te geven, van hoe deze chaotische periode eruit zag”, licht Van de Wiel toe. Door middel van onder andere brieven, foto’s, rapporten en formulieren, wordt er in de tentoonstelling een beeld geschetst van de sprong van oorlog naar vrede.
Luister het interview met historicus Mart van de Wiel bij Haarlem Vandaag hier terug. Tekst gaat verder onder audio.
“Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd”, vertelt de historicus. “Elke vijf jaar is een jubileumjaar, en deze keer willen we aandacht geven aan dit stukje geschiedenis, waar eigenlijk niet echt aandacht voor is.“ Wanneer er gesproken wordt over de Tweede Wereldoorlog, gaat het meestal vooral over de oorlog zelf, merkt hij op. “Er zijn heel veel dingen waar we tegenwoordig niet meer bij stilstaan, als we het hebben over de periode na de oorlog en dat is wat we wilden laten zien.”
‘Kilometers aan verhalen’
“Het Noord-Hollands Archief heeft ‘kilometers aan verhalen’, zeggen we altijd”, vervolgt Van de Wiel. Naast foto’s en stukken uit de collectie zien is er ook veel audio- en beeldmateriaal om een goed beeld te schetsen van deze periode. Hij hoopt dat de tentoonstelling bezoekers inspireert om zelf verder te graven in het verleden en benadrukt dat iedereen gratis gebruik kan maken van de archieven.
De tentoonstelling ‘Bevrijd! En nu?’ wordt officieel geopend in de Haarlemse Waalse Kerk, met een bijeenkomst op donderdag 17 april om 15:30.