In afwachting van de nieuwe coronamaatregelen sprak Haarlem105 Edwin van Balken, directeur van de Philharmonie en de Stadsschouwburg in Haarlem. Het is vrijwel zeker dat het kabinet in de persconferentie dinsdagavond aankondigt dat musea, bioscopen en theaters vanaf aanstaande donderdag voor twee weken de deuren moeten sluiten. Van Balken: “We moeten weer heel veel mensen teleurstellen.”
Van Balken vertelt dat ze net weer hun nieuwe draai hadden gevonden nadat de Philharmonie, voorheen het concertgebouw, haar ontheffing verloor om meer dan dertig personen te ontvangen. De Philharmonie en de Stadsschouwburg zijn twee grote culturele podia in Haarlem. Normaal gesproken bestaat de agenda uit concerten en theatershows, maar met de coronacrisis is het onmogelijk om de reguliere programmering voort te zetten. “Dat gaat gewoon niet.”
In plaats daarvan richten ze zich voorlopig op kleine zakelijke bijeenkomsten. Daarnaast waren ze net begonnen met nieuwe initiatieven, waaronder repetities, cd-opnames en rondleidingen voor de jeugd. “We kijken naar welke mogelijkheden we wel kunnen ondernemen. Maar daar kunnen we nu ook mee stoppen. Dat is toch jammer? Dat mag nu ook niet.”
Juist veilig
De verwachte nieuwe maatregelen zijn een nieuwe klap voor de culturele sector, zegt de directeur. “Ik ben in de volle overtuiging dat we juist in de theaters het publiek op een goede en veilige manier kunnen ontvangen. Zeker wat betreft de groepen tot dertig personen. Voor de theaters die met een kleinere zaal wel voorstellingen kunnen spelen is het heel jammer.”
Voordat de ontheffing voor de Philharmonie werd opgeheven, was er nog voldoende aanbod met voorstellingen en concerten. “We konden weliswaar de zaal maar tot een kwart vullen, maar het was altijd redelijk vol en vaak ook uitverkocht. Mensen zoeken dat toch graag op. En wij kunnen daar een veilige rol in spelen. Ik ken ook geen besmettingshaarden in de theaterwereld.”
Lange termijn aanpak
De directeur zou liever zien dat het kabinet met een lange termijn visie komt met bijpassende aanpak: “Het was 12 maart dat we voor het eerst hoorden dat we de deuren moesten sluiten. Elke keer werden we verrast door de persconferentie en moesten we opnieuw handelen. We zouden liever willen dat we vooruit kunnen plannen in plaats van dat we elke keer weer ad hoc moeten reageren. Ik doe een beroep op de overheid voor de langetermijnaanpak. We willen weten wat het perspectief voor ons is en dat horen we het niet.”
Teleurstellen
Van Balken vertrouwt erop dat de maatregelen nodig zijn om deze pandemie te beteugelen. “Alleen voor de theaters zie ik die verscherping van maatregelen niet als noodzakelijk. Als we straks horen we moeten dicht voor een periode, dan zullen we onze initiatieven moeten stopzetten, de bijeenkomsten moeten we annuleren en de voorstellingen en concerten moeten we ook weer afzeggen. We moeten weer heel veel mensen teleurstellen.”
Gelukkig kan de Philharmonie het nog wel even volhouden, maar volgens van Balken moet deze periode niet te lang duren. Het theater heeft vanuit de overheid en het rijk ondersteuning gekregen en daarnaast heeft ook de gemeente met een huurkorting geholpen.
Ondanks de tegenslag laten ze de schouders niet hangen. “We gaan moedig voorwaarts. We moeten hoop houden. Het is het tijdelijke abnormaal. Straks mogen we weer mooie dingen doen en dat probeer ik ook mijn collega’s voor te houden.”