Steeds meer gemeenten kampen met financiële tekorten, ook in onze regio. Dit blijkt uit een onderzoek van accountantsbureau BDO naar de meerjarenbegrotingen van gemeenten. Uit het rapport blijkt dat de tekorten in sommige gemeenten, zoals Heemstede, in de miljoenen lopen.
Arianne de Wit, wethouder financiën in Heemstede, noemt het een “goed onderzoek”, maar benadrukt dat de situatie in Heemstede minder zorgwekkend is dan het rapport aangeeft. “Volgens het onderzoek hebben we een tekort van 7,2 miljoen euro, maar als ik alles optel, kom ik uit op 2,5 miljoen euro”, legt ze uit.
De Wit heeft vertrouwen dat Heemstede dit tekort kan oplossen. “Met wat schuiven in de begroting en een paar lastige beslissingen komen we er wel”, zegt ze. Toch maakt ze zich zorgen over andere gemeenten met grotere tekorten. “Bij hen zie je dat de zwakste inwoners het hardst getroffen worden door bezuinigingen.”
De wethouder hoopt dat de cijfers een wake-upcall zijn voor het Rijk, dat steeds minder geld aan gemeenten toewijst. “We krijgen taken zoals jeugdzorg, de Wmo, onderhoud van infrastructuur en woningbouw. Maar hoe kunnen we dat doen met minder middelen?” Voorlopig hoeven inwoners van Heemstede zich geen zorgen te maken. “De komende twee jaar merken ze niets van de tekorten”, stelt De Wit gerust.
Haarlem
In tegenstelling tot Heemstede heeft Haarlem juist een begrotingsoverschot, blijkt uit het onderzoek. Volgens De Wit komt dat door het type gemeente. “Haarlem heeft meer inwoners met een lager inkomen, en daar krijg je als gemeente meer geld voor”, legt ze uit. “Heemstede is een rustige gemeente met hogere inkomens en woningwaarden. Dat betekent dat we minder geld van het Rijk krijgen. Voor welvarende gemeenten is het lastiger om rond te komen.”
Zandvoort
De gemeente Zandvoort is minder tevreden over het onderzoek van BDO. “Het rapport houdt geen rekening met recente aanpassingen”, zegt een woordvoerder. Volgens Zandvoort heeft de gemeente geen tekort, maar juist een overschot van 2,4 miljoen euro, vergelijkbaar met Heemstede. Dankzij inkomsten uit toerisme en parkeren maakt Zandvoort zich weinig zorgen over de financiële toekomst.
Bloemendaal
Ook Bloemendaal heeft een begrotingstekort, maar benadrukt dat de financiële positie van de gemeente verder gezond is. “We maken ons vooral zorgen over de toekomst. De bijdragen van het Rijk dalen, terwijl de uitdagingen voor gemeenten toenemen”, zegt een woordvoerder tegen Haarlem105. Om financieel gezond te blijven, bereidt Bloemendaal zich voor op moeilijke keuzes. “We gaan onze inkomsten en uitgaven kritisch bekijken.”
Lees ook: Geldproblemen bij drie gemeenten in de regio, behalve in Haarlem