De drie Haarlemse basisscholen die de verplichte doorstroomtoets niet bij alle groep 8-leerlingen hebben afgenomen, gaan dit na de voorjaarsvakantie alsnog doen. Dit besluit is genomen door het schoolbestuur, nadat staatssecretaris Mariëlle Paul voor Funderend Onderwijs dreigde om de geldkraan dicht te draaien. Alle leerlingen moeten de toets vóór 7 maart maken, anders kan de bekostiging van de scholen worden stopgezet.
Naar aanleiding van een inspectiebezoek aan de drie scholen vorige week, stuurde Paul een brief aan de Tweede Kamer. Daarin uitte ze scherpe kritiek: “Ik vind het buitengewoon ernstig dat schoolbesturen willens en wetens de wet overtreden. Daarom ben ik toch genoodzaakt om hen te dwingen de wet na te leven. Als dit niet gebeurt, kan ik een sanctie opleggen wat kan oplopen tot een volledige inhouding van de maandelijkse bekostiging.”
En dat zou volgens Peggy Kraakman, directeur van De Argonauten, ‘een groot probleem opleveren’. “Dan kunnen we geen goed onderwijs meer geven en daar zullen de kinderen onder lijden”, zegt ze. “Daarom hebben we geen keus. Het voelt als een enorme dwang, het hoogst mogelijke machtsmiddel wordt ingezet door te dreigen het geld in te trekken.”
Lees ook: Geen verplichte doorstroomtoets meer op drie Haarlemse scholen: ‘Slecht voor het onderwijs’
Volgens staatssecretaris Paul is de doorstroomtoets een cruciaal instrument bij de overgang naar de middelbare school. “En een tweede, objectief gegeven bij het schooladvies”, schrijft ze in de brief. “De toets is daarom een essentieel onderdeel van de afsluiting van de basisschool en overgang naar de middelbare school.” Bij een eerdere rondgang van Haarlem105 gaven middelbare scholen uit de regio aan dat zij vinden dat leerkrachten beter in staat zijn om een passend advies te geven dan een enkele toets.
Vervolgstappen
Op de scholen waar de doorstroomtoets niet verplicht was (De Argonauten, De Molenwiek en De Peppelaer), koos een meerderheid van de ouders ervoor om hun kinderen niet te laten deelnemen. De scholen vinden dat de toets niet goed werkt, voor verwarring zorgt en leidt tot slechter onderwijs. “Daarom zullen we zeker vervolgstappen nemen”, geeft Kraakman aan. “We staan nog steeds ontzettend achter ons besluit om de toets niet te laten maken. Daarom zijn we teleurgesteld en boos dat het op deze manier gaat.”
Lees ook: Discussie over doorstroomtoets laait op: hoe gaan scholen in Zuid-Kennemerland ermee om?