Het wijkrestaurant Turquoise in Parkwijk in Haarlem moest vanwege de coronamaatregelen de deuren tijdelijk sluiten. Sociaal ondernemer en bedrijfsleider Chantal Blom liet het er niet bij zitten en nu verzorgt een team van 35 migrantenvrouwen wekelijks 400 betaalbare maaltijden voor bewoners in die wijk.
Net als alle restaurants in Nederland moest ook het restaurant Turquoise de deuren dichtdoen. Een grote klap voor de gasten en de mensen die er werken. De sociale onderneming Turquoise Coöperatie met eetcafé voorziet in training, opleiding en werkervaring voor migrantenvrouwen met kooktalent die de stap naar de arbeidsmarkt willen maken.
Het restaurant was niet alleen een plek waar mensen kwamen eten, maar het is ook een ontmoetingsplaats voor mensen die even een praatje willen maken en voor het opdoen van sociale contacten. Ook draagt het bij aan de verbetering van de Nederlandse taal vertelt een woordvoerder van het restaurant.
Bedrijfsleider Blom koos ervoor om niet bij de pakken neer te zitten en zorgde ervoor dat het aanbod omgezet werd naar afhaal- en bezorgmaaltijden voor de wijk. Voor 4 euro per maaltijd kunnen bewoners van Parkwijk van de culturele maaltijden genieten. Inmiddels loopt het erg goed en verzorgen de migrantenvrouwen 400 maaltijden per week.
Mondkapjes
Niet alleen voorzien ze in maaltijden, maar voorheen was er ook een klein naaicafé. Het naaiatelier wordt nu gebruikt voor de productie van mondkapjes. Een woordvoerder van het restaurant vertelt dat de dames heel enthousiast zijn: “Dames die anders thuis zouden zitten, kunnen nu toch aan de slag en ze helpen zo ook elkaar verder. Ze zijn blij dat ze zo toch hun bijdrage kunnen leveren.”
Eerder, op 5 november publiceerde de redactie een soortgelijk initiatief waarbij de organisatie Dock en Stichting Ontmoet Elkaar in Haarlem Oost kwetsbare oudere Haarlemmers voorzien van een betaalbare maaltijd. Dankzij een samenwerking met de Albert Heijn en Plus kunnen deze ouderen voor slechts 2 á 3 euro een gezonde maaltijd bij hen thuis krijgen.