Wanneer is een bericht op sociale media betrouwbaar? Is het geloofwaardig omdat het professioneel oogt, vaak wordt gedeeld of omdat het account veel volgers heeft? Veel mensen baseren hun oordeel op één van deze factoren, zonder zich ervan bewust te zijn dat ze mogelijk misleid worden. Om jongeren meer inzicht te geven over hoe je nep nieuws herkent, geven journalisten van Financieel Dagblad en BNR Nieuwsradio speciale lessen hierover. Afgelopen week was het de beurt aan de brugklassers van het Stedelijk Gymnasium Haarlem.
Duco de Mol van Otterloo, werkzaam bij FDMG waar FD en BNR onder valt, vertelde de leerlingen over de gevaren van nep nieuws en hoe makkelijk mensen hier onbewust intrappen. Hij gaf voorbeelden uit het verleden waarin nepnieuws tot grote problemen leidde. Hij besprak met de brugklassers het nepbericht waarin in 2023 het Spinoza Lyceum in Amsterdam werd gedreigd met geweld. Het bericht werd massaal gedeeld, met alle gevolgen van dien. Want uit voorzorg sloot de school zijn deuren met als gevolg dat eindexamenkandidaten die dag niet hun examen konden doen.
Bekijk hieronder de reportage op het Stedelijk Gymnasium. Tekst loopt door onder de video.
Nieuwsberichten op social blijken helemaal lastig te zijn voor jongeren om goed te kunnen beoordelen of het waar of niet waar is. “Een Instagram-account is toch betrouwbaar als het veel volgers heeft?” vroeg een leerling tijdens de les. Hij had het over CestMocro, een populair account onder jongeren op Instagram, waarvan nog altijd niet duidelijk is wie achter dat platform zit. De discussie maakte duidelijk hoe zeer scholieren zich niet bewust zijn van de valkuilen van nieuws en informatie dat via social media wordt verspreid.
Rector Jan Henk van der Werff is blij met de lessen die de hele week door journalisten van FD en BNR zijn gegeven. “Ik vind het zelf soms ook nog ingewikkeld, wat is echt en wat is niet echt?”
De lessen worden door FDMG aangeboden aan alle middelbare scholen in Nederland, om het besef onder jongeren te vergroten.
Tijdens Haarlem Vandaag vertelde De Mol van Otterloo uitgebreid over het belang van de online lessen. Luister hier het interview terug.