De Stadsschouwburg en Philharmonie Haarlem heeft afgelopen week haar nieuwe theaterseizoen voor de zomer gepresenteerd en daarbij viel de duidelijke scheiding tussen de twee culturele instituten op. Theater in de Stadsschouwburg en muziek in de Philharmonie. En vooral bij het zomerprogramma van die laatste valt het jonge karakter van het muziekaanbod op. “Wij willen graag een muziekhuis zijn voor heel Haarlem”, vertelt Edwin van Balken, directeur van de Stadsschouwburg en Philharmonie tijdens Haarlem Vandaag.
“We zijn natuurlijk wel één organisatie, Stadsschouwburg en de Philharmonie, maar we hebben ze allebei met een hele eigen programmering ingevuld” zo begint Van Balken met de uitleg over hun nieuwe zomerprogramma.” Hij vertelt eerst vol passie over wat deze zomer in de Stadsschouwburg te zien zal zijn ‘want daar vindt theater in alle rijkdom plaats’.
Tekst gaat door onder het radio-interview met Edwin van Balken
“We hebben echt, écht toptoneel in de Nederlandse theaters, en dat gaan wij brengen in Haarlem” vertelt Van Balken enthousiast. “Het Nationale Theater komt, Theater Rotterdam, Toneelgroep Oostpol, Toneelgroep Maastricht, oftewel alle grote gezelschappen zullen bij ons hun voorstellingen gaan spelen.”
Twee toneelstukken in het bijzonder pikte Van Balken eruit tijdens de uitzending, ‘omdat hij daar erg naar uitziet’. Het boek ‘Het achtste leven’, dat maar liefst 1200 pagina’s telt, wordt in toneelvorm opgevoerd door Toneelgroep Oostpol. “Het boek is werkelijk weergaloos”, aldus Van Balken. “Dat wordt op het toneel gebracht in een avondvullende voorstelling.”
“Jacob Derwig is een van mijn favoriete acteurs in Nederland”
Edwin van Balken, directeur Stadsschouwburg en Philharmonie
Het tweede toneelstuk is juist gebaseerd op een heel dun boek, ‘Verdriet is een ding met veren’, een boek over rouw. Ondanks het zware onderwerp wordt het luchtig gebracht door Theater Rotterdam. Een van de hoofdrolspelers is de acteur Jacob Derwig. “Ik zou bijna willen zeggen, een van mijn favoriete acteurs in Nederland”, zegt Van Balken.
Daarnaast zal buiten op het Wilsonsplein, voor de deuren van de Stadsschouwburg, net als vorig jaar, buiten theater worden gemaakt. Malle Babbe, een toneelstuk van Club Kenau en te zien vanaf 25 augustus, zal een eigen interpretatie geven aan het verhaal achter het beroemde Frans Hals schilderij.
Muziekhuis van Haarlem
Het zomerprogramma voor de Philharmonie heeft een meer muzikale insteek en onderscheidt zich daarmee volledig van de Stadsschouwburg. “De Stadsschouwburg is voor theater in all zijn rijkdom, daar brengen we toneel, dans, cabaret, muziektheater. De echte concerten vinden alleen maar plaats in de Philharmonie, want de Philharmonie moet echt het grote muziekhuis van Haarlem worden en dat betekent dat we steeds meer populaire concerten zullen gaan brengen.”
“Wij hebben een hartstikke goed aanbod van klassieke muziek, dat is over het algemeen voor mensen die ietsje ouder zijn. Wij willen graag een muziekhuis zijn voor heel Haarlem”, aldus Van Balken, waarmee hij doelt op de wens om meer jongeren naar de Philharmonie te trekken. “Lakshmi, Shirma Rouse, Mell & Vintage Future, Ilse de Lange, Blaudzun en Haevn komen, kortom een heel rijk aanbod van popconcerten. In de toekomst willen we daarin nog meer uitbreiden.”
Klik hier voor het programma van de Stadsschouwburg en hier voor het programma van de Philharmonie