Oud-minister Johan Remkes heeft na drie maanden met alle partijen gesproken te hebben, deze week het langverwachte stikstofrapport gepresenteerd. Tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag vertelt de paardenpensionhouder Rutger van der Peet uit Vogelenzang precies wat hij van het rapport vindt. “Hoe lang is het allemaal houdbaar?, vraagt hij zich hardop af.
Afgelopen woensdag 5 oktober heeft Remkes, die optreedt als bemiddelaar in de discussie tussen het kabinet en de boeren over het nieuwe stikstofbeleid, zijn bevindingen gepresenteerd. Hierin vertelt hij over zijn oplossingen voor de stikstofproblematiek.
Luister hieronder het hele interview terug met Rutger van der Peet. Tekst gaat verder onder het fragment
Hij hoopt vooral de ontstane kloof tussen het kabinet en de boeren te dichten. Zo zou dit rapport meer aandacht aan de belangen van de boeren geven dan eerder het geval was. De streefdatum van het kabinet om op 2030 de helft van de stikstofuitstoot te verminderen, blijft staan. Daarnaast adviseert Remkes dat tussen de 500 en 600 ‘piekbelasters’ moeten stoppen. Een groot aantal politieke partijen heeft positief gereageerd op het rapport, maar niet iedereen is enthousiast. Farmers Defence Force heeft inmiddels zijn onvrede geuit, zij vinden dat boeren niet mogen worden verplicht hun bedrijf te verkopen.
“Wij produceren dan ammoniak, maar Tata Steel produceert meer in een uur dan wij in een heel jaar. Wie is dan de vervuiler?”
Rutger van der Peet, paardenpensionhouder in Vogelenzang
Rutger van der Peet, die een bedrijf runt die paardenhouders de faciliteiten biedt om hun paard te verzorgen, is ook bezig met de stikstofuitstoot van zijn bedrijf. Van der Peet is onzeker of het rapport van Remkes invloed zal hebben op zijn bedrijf.
Piekbelaster
Hij vermoedt dat zijn stikstofvergunning niet met de correcte uitstoot-hoeveelheden per paard rekent. “Het komt eigenlijk uit een onderzoek van halverwege de jaren ‘80. De manier zoals wij daarmee moeten rekenen, op die manier werken wij eigenlijk niet meer, en dat is ook niet wenselijk”, vertelt Van der Peet. “In hoeverre ben je dan een piekbelaster? Dat is de vraag.”
De grens van wanneer een bedrijf wel of niet een piekbelaster is, is volgens de paardenpensionhouder nog onduidelijk. “Wij produceren dan ammoniak, maar Tata Steel produceert meer in een uur dan wij in een heel jaar. Wie is dan de vervuiler?”, stelt Van der Peet.
Het kabinet is van plan om vooral vervuilende bedrijven uit te kopen die zich dichtbij de natuur bevinden. Van der Peet is echter ontevreden over de definitie van ‘natuur’ in het rapport. Hij weet niet of zijn paardenpension hier ook onder valt. “Wij zitten naast de Amsterdamse Waterleidingduinen, daar wordt actief water gewonnen. Er rijden ook al maanden lang vrachtwagens in dat gebied, is het dan meer een industrieterrein of een natuurgebied?”
Verkeerd beleid
Van der Peet deelt ook zijn ongenoegen hoe ‘dubbel’ het beleid van de provincie momenteel is. “De provincie heeft vorig jaar de grondeigenaren van dit gebied vertelt: ‘Joh, we hebben je onteigend, werk mee en anders zetten we door’. Dat kwam ook al rauw op je dak vallen, terwijl je eigenlijk een jaar daarvoor vergunningen hebt gekregen van dezelfde provincie”, vertelt Van der Peet.
Hij gelooft voornamelijk dat dit beleid op de lange termijn niet gaat werken. “Je gaat geld uitgeven om bedrijven op te kopen die ook weer belasting betalen en bijdragen aan de welvaart, maar dat moet uiteindelijk door de samenleving ook weer opgebracht worden”, legt de paardenpensionhouder uit. “En uiteindelijk als de bevolking groeit krijg je toch weer een stikstofplatform dat weer volkomt.”
Impact
Tenslotte zegt van der Peet dat hij nog maar moet zien of het nieuwe rapport ook echt de situatie voor hem en de andere mensen in zijn sector gaat verbeteren. “Ik denk dat het wel meer positief gedraaid is voor onze bedrijven, maar ik vind het nog wel heel vaag allemaal”, aldus Van der Peet. Hij zal de komende tijd het stikstofrapport uitgebreid bestuderen zodat hij een beter idee krijgt wat voor impact het op zijn bedrijf zal hebben.