De Egelopvang in Haarlem heeft vorig jaar een recordaantal egels opgevangen. Linda Willems van de opvang vertelt tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag over het waarom van dit hoge aantal, en wat mensen kunnen doen als ze zelf een zieke egel tegenkomen. “We hopen egels een tweede kans te kunnen geven.”
“Het gaat steeds slechter met de egel. Waarschijnlijk worden ze daardoor ook vaker gevonden”, begint Willems haar verhaal. “Afgelopen jaren hadden we zo rond de 400 egels, in 2022 waren het er 499. Dat zijn er wel heel erg veel.”
Luister hieronder het hele interview terug met Linda Willems. Tekst gaat verder onder het fragment
Met enkele egels blijkt niet veel aan de hand te zijn en deze worden volgens Willems dan ook snel weer teruggezet in de natuur. Maar de meeste egels die afgelopen jaar binnen werden gebracht waren heel erg ziek. Veel van hen zijn gewond geraakt door bijvoorbeeld aanrijdingen of ongelukken met maaimachines. “Voor hen kunnen we dan helaas niets meer doen”, vertelt de sympathieke egelverzorger. “Die laten we dan euthanaseren door een dierenarts.”
Gelukkig zijn veel egels goed te behandelen. “Dat zijn egels met diarree, longontsteking of kleinere wonden. Die zijn echt in de meerderheid geweest vorig jaar”, aldus Willems.
Extreme droogte
Willems ziet meerdere redenen voor de toename van zieke of verongelukte egels die bij de opvang terecht komen. Allereerst wordt het leefgebied van de egel steeds kleiner, zo vertelt ze. “Er worden veel huizen gebouwd en veel wegen aangelegd. Dat gaat vaak ten koste van een mooi park of plantsoen. Juist daar wonen egels.”
Ook de veranderingen in het klimaat hebben veel invloed op de egels. “Vroeger had je echte winters en echte zomers, dat is niet meer zo”, legt Willems uit. “De zomers zijn de laatste jaren extreem droog geweest. Juist in de zomer hebben de egels hun nestje. Als een vrouwtje net bevallen is en ze moet heel ver lopen om water te vinden, dan gaat het vaak mis. Het is reuze zonde dat zo’n nestje verloren gaat.”
“Hoe goed dierenambulances ook zijn, ze zijn geen egelspecialisten”
Linda Willems, Egelopvang Haarlem
In het geval men zelf een egel tegenkomt, is het volgens Willems altijd mogelijk om de Egelopvang te bellen. Een wilde egel is echter niet altijd reden tot alarm. “Als je ’s avonds de hond uitlaat en je ziet een egel, is dat niet zo gek. Dan is die misschien aan het scharrelen voor eten”, legt ze uit.
“Als er wel iets mis lijkt te zijn, of bij twijfel hierover, is de opvang van half 9 ‘s ochtends tot ’s avonds 10 uur bereikbaar”, vertelt Willems, die aanraadt om bij twijfel altijd even te bellen. De Egelopvang kan volgens haar betere specialistische hulp bieden aan de egels dan andere organisaties. “Hoe goed de dierenambulance ook is, ze zijn geen egelspecialisten.”